معیار موفقیتآمیز بودن طراحی و توسعه یک اپلیکیشن این است که تا چه حد بتواند کاربران را جذب کرده و بعد از جذب آنها را حفظ کند. به این ترتیب به مرور زمان تعداد کاربران اپلیکیشن افزایش خواهد یافت و اپلیکیشن شما به یک اپ موفق و معروف تبدیل خواهد شد. پس اگر قصد دارید به این نقطه برسید باید علاوه بر جذب کاربر به فکر حفظ و نگهداری آنها هم باشید. حفظ و نگهداری کاربران اپلیکیشن را نرخ بازگشت کاربر میگویند. در این پست با معنای دقیقتر این مفهوم، اهمیت آن و روشهای افزایش نرخ بازگشت کاربر آشنا خواهید شد.
فهرست مطالب
Toggleنرخ بازگشت کاربران (retention rate) یا نرخ حفظ کاربر به درصد کاربرانی گفته میشود که پس از یک دوره مشخص همچنان از اپلیکیشن شما استفاده میکنند و معمولاً پس از روز یک، روز هفتم و روز سیام اندازهگیری میشود. هرچه کاربر تعداد روزهای بیشتری از اپلیکیشن شما استفاده کند، احتمالا درآمدتان هم افزایش خواهد یافت. علاوه بر این، میزان ماندگاری بالا برای اپلیکیشنهای تلفن همراه نشان میدهد کاربران تجربه خوبی در اپلیکیشن داشتهاند.
در مقابل، میزان ماندگاری پایین در یک اپلیکیشن از وجود یک مشکل در آن خبر میدهد. برای مثال اگر شاهد خروج تعداد زیادی از کاربران در همان روز اول نصب اپلیکیشن باشید ممکن است در آنبردینگ (onboarding) برنامه خطایی رخ داده باشد.
در روی دیگر سکه با مفهوم نرخ جذب کاربر طرف هستیم. در واقع نرخ جذب و نرخ بازگشت کاربر دو روی یک سکه هستند. بازاریابان اپلیکیشنهای موبایلی برای دستیابی به رشد چشمگیر سود باید کاربران را جذب کنند، اما حفظ هرچه بیشتر این کاربران نیز مهم است.
برای اینکه استراتژیهای حفظ کاربر را کشف کنیم و بفهمیم چطور میتوانیم به تعداد روزهای بیشتری کاربران را در اپلیکیشن نگه داریم، باید به اپلیکیشنهایی مراجعه کنیم که در این راه موفق عمل کردهاند و ببینیم چه ارزشهایی را در اختیار کاربرانشان قرار دادهاند. با تشخیص آنها شما میتوانید روی استراتژیهای حفظ کاربر سرمایهگذاری کنید تا کاربران را بیشتر در اپلیکیشن نگه دارید و ارزش عمر آنها (LTV) را به حداکثر ممکن برسانید.
بیشتر بخوانید: ادجاست چیست و چه کاربردی دارد؟
یک سایت معتبر در این زمینه، میزان ماندگاری را در تمام قسمتهای عمودی مقایسه کرد و دریافت که بازگشت روز یک در Android و iOS ۲۶ درصد است. در روز هفت، این میزان در Android به ۱۱ درصد و برای iOS حدود ۱۲ درصد کاهش یافت. تا روز سیام میزان ماندگاری برای Android و iOS به طور متوسط به ۶ درصد میرسد.
نکته مهم این است که اگر اپلیکیشن شما بیش از یک سوم کاربران را در روز اول نگه دارد یعنی نرخ بازگشت به اپلیکیشن بالایی دارید. البته باید توجه داشت که میزان متوسط نرخ بازگشت به نوع اپلیکیشن هم بستگی دارد. برای مثال کاربران از اپلیکیشنهایی مثل پیشبینی آب و هوا هر روز استفاده میکنند، اما اپلیکیشنهای مسافرتی از چنین خاصیتی برخوردار نیستند.
افزایش نرخ بازگشت کاربر به اپلیکیشن به دلایل زیر بسیار مهم است:
هزینه جذب مشتری جدید تقریبا ۵ برابر هزینه نگهداری مشتری دایمی است؛ پس با افزایش نرخ بازگشت کاربران به اپلیکیشن میتوانید هزینههایتان را تا حد زیادی کاهش دهید.
افزایش نرخ بازگشت کاربر به اپلیکیشن درآمد شما را زیاد میکند؛ یعنی علاوه بر کاهش هزینهها، درآمد بالاتری هم عایدتان خواهد شد.
با افزایش نرخ بازگشت کاربران به اپلیکیشن، ارزش طول عمر کاربر نیز افزایش مییابد؛ یعنی ارزش کاربر برای اپ افزایش پیدا میکند. این کاربر تبدیل به یک کاربر وفادار و یک مبلغ خواهد شد که بدون هیچ هزینهای از جانب شما، افراد زیادی را به استفاده از اپ شما تشویق میکند.
بیشتر بخوانید: راهنمای میزان درآمد تبلیغات درون برنامه ای
با بررسی اپلیکیشنهایی که در این راه موفق عمل کردهاند و با انجام تستهای A/B یک سری استراتژیهای مشخص و ثابت شده برای افزایش نرخ بازگشت کاربر به اپلیکیشن به دست آمدهاند که در اینجا شما را با آنها آشنا میکنیم:
برای اندازهگیری دقیق میزان ماندگاری و بهبود این معیار در طول زمان باید دادهها را آنالیز کنید. با انجام این کار میتوانید عملکرد خود را ارزیابی کرده و ببینید کدام یک از استراتژیها و ویژگیها تاثیرگذارتر بودند.
بدون جمع آوری دادهها و آنالیز آنها نمیدانید که چه تعداد کاربر اپ شما را نصب کردهاند، چه تعداد هنوز در حال استفاده از اپ هستند و… پس چطور میتوانید نرخ بازگشت کاربر را محاسبه کنید و آن را بهبود بخشید.
توسعهدهندگان قبل از اینکه نسخه اصلی اپلیکیشن را به بازار عرضه کنند، یک نسخه آزمایشی فقط به تعداد محدودی کاربر عرضه میکنند. هدف این است که اپلیکیشن مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته و مشکلات و معایب آن – قبل از اینکه در دسترس عموم قرار بگیرد – پیدا و رفع شوند. به نسخههای آزمایشی نرم افزارها و اپلیکیشنها نسخه بتا گفته میشود. با این کار شما اطمینان پیدا میکنید که هیچ باگی که موجب کاهش نرخ بازگشت کاربر شود در اپلیکیشن وجود نخواهد داشت.
بهتر است هنگام آزمایش نسخه بتای اپلیکیشن کاربران را تشویق کنید که بازخوردی از اپلیکیشن به شما بدهند. میتوانید از این بازخوردها برای بهینهسازی تجربه کاربری اپلیکیشنتان استفاده کنید. انجام این فرآیند به شما اطمینان میدهد که اپلیکیشن شما در روز راهاندازی در بهترین حالت خود خواهد بود.
اگر تا حالا اپلیکیشن خود را راه اندازی نکردهاید، میتوانید از سافت لانچ برای آزمایش A/B استفاده کرده و به این ترتیب عملکرد برنامه را بهینه کنید. سافت لانچ راهاندازی در یک منطقه کوچکتر است که به شما امکان میدهد روشهای بهینهسازی برنامه تلفن همراه خود را قبل از راهاندازی در یک منطقه بزرگتر مشابه شناسایی کنید. برای مثال میتوانید اپلیکیشن خود را در اصفهان راهاندازی کنید تا ببینید اپلیکیشن شما چه عملکردی در تهران خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بررسی مراحل لانج اپلیکیشن (از ایدهپردازی تا عرضه)
شخصیسازی ابزاری قدرتمند است که میتواند اثر قابل توجهی بر افزایش نرخ بازگشت کاربران داشته باشد. با توجه به آمار، ۹۱٪ از مصرفکنندگان، بیشتر از برندهایی خرید میکنند که پیشنهادات شخصی و بر اساس نیازهای هر مصرفکننده ارائه میدهند. شخصی سازی ارائه پیشنهاد به کاربر بر اساس دادههایی است که خودش در اپلیکیشن وارد کرده است. این پیشنهاد میتواند شامل آدرسدهی و هر روش دیگری باشد. این تغییرات شخصیشده با مرور زمان بهتر شده و نرخ بازگشت کاربر به اپلیکیشن را بالا میبرد.
باید از شخصیسازی در جهت ارتقای تجربه کاربری استفاده شود و این مهمترین اصل محسوب میشود. برخی از شخصیسازیها باعث ناراحتی کاربران میشوند، بنابراین انتخاب در مورد چگونگی و زمان شخصیسازی مهم است.
پوش نوتیفیکیشن را میتوان مستقیماً به دستگاه کاربر ارسال کرد؛ در نتیجه هنگامی که دستگاه او قفل باشد در صفحه قفل کاربر پیام مورد نظر ظاهر میشود. اگر چه کاربران باید این قابلیت را انتخاب کنند که پوش نوتیفیکیشن یک اپ را دریافت کنند، اما همین پیغامدهی یک راهکار بسیار موثر برای بازگشت کاربران به اپلیکیشن خواهد بود. نرخ ورود به اپلیکیشن بسته به جایگاه برنامه متفاوت خواهد بود:
طبق آمار، ۵۷٪ از کاربران میخواهند اعلانهای فشاری را از اپلیکیشنهای رسانههای اجتماعی دریافت کنند. این رقم در مورد برنامههای خبری ۴۵.۹۴٪، برنامههای تجارت الکترونیکی ۲۵.۲۹٪، بازیهای موبایل ۱۹.۰۵٪، برنامههای سفر ۱۰.۰۸٪ و برنامههای وبلاگ نویسی ۹.۲۴٪ است.
بازاریابهای تلفن همراه از بازاریابی ایمیلی برای ایجاد وفاداری به برند، افزایش تعامل و افزایش نرخ بازگشت در طول زمان استفاده میکنند. با ایجاد یک لیست از مشتریان با ارزش میتوانید هنگام تخفیفهای ویژه، فروش و سایر تبلیغات، به کاربران ایمیل داده و آنها را به اپلیکیشن خود برگردانید.
دقیقاً مانند پوش نوتیفیکیشنها، پیامرسانی درون برنامهای میتواند راهی عالی برای درگیر نگه داشتن افراد باشد. تحقیقات نشان داده برنامههای موبایلی که از پیام رسانی درون برنامهای برای برقراری ارتباط با کاربران استفاده کردهاند، پس از ۲۸ روز افزایش ۶۱ تا ۷۴ درصدی در میزان بازگشت کاربر مشاهده کردند.
روشی است که برای بدست آوردن رتبه بالاتر میتوانید ورودی برنامه اپ استور یا گوگل پلی خود را تغییر دهید. این روش میتواند با جذب کاربران با ارزش و ارائه نمایشی شفاف از انتظاراتی که هنگام نصب اپلیکیشن شما روی تلفن همراه خود دارند، به شما در افزایش نرخ بازگشت کمک کند.
شما میتوانید با تمرکز بر روی نام و توضیحات برنامه خود، کلمات کلیدی برای iOS، آیکونها، عکسهای صفحه و فیلمها بهینهسازی را انجام دهید. اکثر اپلیکیشنهای دارای رتبه خوب در توضیحات خود از بولتبندی استفاده میکنند تا کاربران راحتتر بدانند چه انتظاری باید از برنامه داشته باشند. با بهینهسازی عالی، شما ترافیک ارگانیک را برای اپلیکیشن خود به ارمغان خواهید آورد.
بیشتر بخوانید: بهترین ترفندهای افزایش مشتریان اپلیکیشن
همان طور که مشاهده کردید با استفاده از روشهای افزایش نرخ بازگشت کاربر به اپلیکیشن میتوانید علاوه بر اینکه هزینههایتان را کاهش دهید بلکه درآمدتان نیز افزایش پیدا خواهد کرد. محاسبه و افزایش نرخ بازگشت کاربر یا retention rate نیز از همین جهت اهمیت دارد. خوشبختانه این روشها چندان هم دشوار نیستند. تنها کافی است به نیازهای کاربرانتان توجه کنید و در جهت مرتفع نمودن آنها بکوشید. در این میان تعامل با کاربر را نیز فراموش نکنید و هر از گاهی استفاده از اپلیکیشن را به آنها یادآوری کنید.
شما چه روشهای دیگری برای بهبود ماندگاری کاربران در اپ میشناسید؟
منابع: