اپلیکیشن من برای کیست؟
در ظاهر سؤال سادهای به نظر میرسد؛ ولی در عمل داستان خیلی پیچدهتر از این حرفهاست! شاید همان اول کار بگویید، مخاطب اپلیکیشن من، «دانشآموزها» هستند؛ ولی کدام دانشآموز؟
دانشآموزی که در خانوادهٔ مرفه زندگی میکند یا کسی که بهدنبال یادگیری با کمترین هزینه است؟ اصلاً در کدام مقطع تحصیلی است؟ خلاصه اینکه تدوین پرسونای مخاطب اپلیکیشن جهت و مسیر بازاریابی شما را مشخص میکند؛ چطور بنویسیم؟ در این مقاله گامبهگام پیش میرویم تا در آخر بتوانیم شخصیت کاربر بالقوهٔ اپلیکیشن را مشخص کنید؛ پس تا آخر با ما همراه باشید. (چنانچه تمایل به افزایش نصب اپلیکیشن خود دارید، میتوانید از شرایط و تعرفههای ادیوری اطلاعات کسب کنید و با اجرای کمپینهای اثربخش به مخاطبان خود دسترسی داشته باشید)
فهرست مطالب
Toggleپرسونای مخاطب اپلیکیشن، تصویری (پروفایل) خیالی از کاربر ایدئال اپلیکیشن (نمایندهٔ بخش موردنظر) که حاوی اطلاعاتی مثل ویژگیهای جمعیتشناختی، نقاط درد (مشکلات)، رفتار، علایق و موارد دیگر است.
برای نمونه، تصویر زیر پرسونای اپلیکیشن پخش فیلم است:
کاربر ایدئال کسی است که هم اپلیکیشن شما نیاز او را رفع میکند و هم او برای شما بیشترین منفعت را به دنبال دارد.
منظور از بخش چیست؟ اپلیکیشن شما برای تمام بازار ساخته نشده است و فقط بخش (ها) از آن سود میبرند. برای مثال، اپلیکیشن بارداری برای زنان ۱۸ تا ۳۵ ساله است که به داشتن بچه علاقه دارند. (این یک بخشبندی فرضی و ساده است که بر اساس داده، کوچکتر و دقیقتر میشود.)
حالا برویم سراغ مراحل تدوین پرسونا برای بازاریابی اپلیکیشن!
در این بخش، ۴ مرحله را با یکدیگر طی میکنیم تا در نهایت، شما بتوانید پرسونای مخاطب اپلیکیشن را طراحی کنید. قبل از آن، یک نکته را همیشه به یاد داشته باشید:
پرسونای مخاطب هر اپلیکیشن بر اساس داده نوشته میشود و نه فرضیات! به این ترتیب، دیگر خبری از سوگیریها و فرضیات (گاهاً اشتباه) نیست.
قبل از هر کاری و ارسال پرسشنامه به همهجا، کمی وقت بگذارید و دربارهٔ این موضوع فکر کنید که چه دادههایی برای شما مفید است. در ادامه چند معیار مختلف را به شما میگوییم که موارد موردنیاز خود را جدا کنید:
این ۳ ویژگی برای مخاطب بود و در آخر این موارد را برای خودتان مشخص کنید:
بیشتر بخوانید: بهترین ترفندهای افزایش تعداد کاربر اپلیکیشن
حالا که میدانید به چه اطلاعاتی دربارهٔ مخاطب هدف اپلیکیشن نیاز دارید، باید مشخص کنید از کجا و چطور میتوانید آنها را جمعآوری کنید.
در مقالهٔ «چگونه مخاطب هدف اپلیکیشن خود را بشناسیم؟»، ۵ راه کاربردی زیر را کامل توضیح دادهایم:
این مقاله را حتماً مطالعه کنید تا بدانید چه دادهای را چگونه جمعآوری کنید و سپس به مرحلهٔ سوم بروید.
حالا که دادهها را جمعآوری کردهاید، وقت بگذارید و آنها را تجزیهوتحلیل کنید. نقاط اشتراک بین اطلاعات خود را پیدا کنید و هرکدام را برای شخصیتهای خود کنار بگذارید.
نکته: اگر قرار است فقط یک بخش بازار را هدف بگیرید، نیاز نیست دادهها را دیگر جمعآوری کنید؛ چراکه فقط به یک پرسونا که نمایندهٔ همان بخش است، نیاز دارید.
شما میتوانید از هر قالبی برای نوشتن پرسونا استفاده کنید؛ از یک فایل ورد ساده گرفته تا یک تصویر جذاب طراحیشده توسط فتوشاپ!
در طراحی به موارد زیر دقت کنید:
فرض کنید اپلیکیشنی در زمینهٔ گردشگری طراحی کردهاید. هدر پرسونای شما به صورت زیر است:
نکتهٔ بعدی که باید رعایت کنید، گروهبندی اطلاعات است. شما قرار است ویژگیهای مختلف مثل سن، عادات خرید و حتی شکایات و مشکلات کاربر ایدئال را در پرسونا بیاورید؛ پس بهتر است هر بخش تصویر خود را به یکی از آنها اختصاص دهید.
برای مثال، پرسونای اپلیکیشن گردشگری میتواند چیزی شبیه این تصویر باشد:
اجازه دهید به این مسئله هم اشاره کنیم که تصویر بالا، فقط یک نمونه است. اگر مرحلهٔ اول را جدی بگیرید، میدانید کدام داده به دردتان میخورد و همان را در پرسونا میآورید.
بهطور کلی، از افزودن جزئیات غیرضروری و اضافی که هیچ تاثیری در برنامهها و استراتژیهای بازاریابی ندارند، خودداری کنید.
ممکن است اطلاعاتی که به درد شما میخورد، برای دیگر اپلیکیشنها مفید نباشد؛ پس قرار نیست دقیقاً چیزی مثل نمونههای ما طراحی کنید.
پیشنهاد: یک بخش از پرسونا را به اهداف، انگیزهها و محرکهای مخاطب اختصاص دهید تا کارتان در تبلیغات راحتتر شود.
نکتهٔ بعدی اینکه پرسونا شخصیت خیالی است؛ ولی نباید اغراقآمیز یا به دور از واقعیت باشد! بر اساس دادهها، پرسونا را بنویسید و از هرگونه حدس و گمان پرهیز کنید.
بیشتر بخوانید: راهکارهای بازاریابی اپلیکیشن صرافی ارز دیجیتال
تبریک میگوییم! شما پرسونای مخاطب اپلیکیشن خود را نوشتهاید و حالا نوبت آن است که از آن استفاده کنید. شما حالا دیگر دقیقاً میدانید قرار است با چه کسی صحبت کنید؛ پس طراحی کمپینهای تبلیغاتی و بازاریابی هم راحتتر و موثرتر میشود.
برای مثال، میدانید روی کدام ویژگی اپلیکیشن خود دست بگذارید تا کاربر بیشتری بگیرید؛ این همان چیزی است که دوای درد مخاطبِ هدف اپلیکیشن است!
یک نکته هم در آخر بگوییم و پروندهٔ طراحی پرسونای مخاطب اپلیکیشن را ببندیم ممکن است پس از جمعآوری دادههای بیشتر از طرف خودتان (بررسی رفتار کاربران اپلیکیشن و کمپینها) به این نتیجه برسید که در نوشتن پرسونا اشتباه کردهاید. نگران نشوید! برگردید و آن را اصلاح کنید؛ چراکه هرقدر رشد کنید، درک شما از کاربران هم بیشتر میشود.
چرا باید اینقدر به خودمان زحمت دهیم؟ بیایید اهمیت تدوین پرسونا را با هم مرور کنیم.
بیشتر بخوانید: بهترین روش مارکتینگ اپلیکیشن فیتنس
شما نمیتوانید اپلیکیشنی طراحی کنید و انتظار داشته باشید کاربران هجوم بیاورند! برنامهٔ شما بدون شک برای افرادی با علایق، نیازها، ویژگیهای جمعیتشناختی و رفتارهای مشابه مناسب است؛ هرقدر مخاطب خود را بهتر درک کنید، ارتباط با او هم آسانتر خواهد بود.
بهطور کلی، شما به پرسونای مخاطب خود نیاز دارید تا بتوانید تبلیغی قانعکننده بسازید؛ چراکه غیرممکن است کل بازار را بتوانید با یک پیام و تبلیغ جذب کنید!
بد نیست به این هم اشاره کنیم که طبق آمار،
تبلیغات هدفمند رفتارمحور ۲ برابر تبلیغات تصادفی موثرترند.
از طرفی، بخشبندی بازار و طراحی پرسونا به شما کمک میکند پول و زمان خود را برای بخشی خرج کنید که بیشترین سود را برای شما به دنبال دارد. به نظر شما، آیا منطقی است اپلیکیشن آموزش دروس ابتدایی، برای جذب مدیران ارشد صنعت واردات و صادرات بالای ۵۰ سال تلاش کند؟ این فعالیت چیزی بهغیر از دودشدن پول به دنبال نخواهد داشت.
آخرین مزیت آن هم این است که نیاز نیست بودجهٔ بازاریابی و تبلیغات خود را بین کانالهای مختلف پخش کنید. شما دقیقاً میدانید مخاطب شما بیشتر در کجا تردد میکند و اهل چه فعالیتهایی است و روی همان سرمایهگذاری میکنید. البته درک و شناسایی مخاطب هدف در طراحی اپلیکیشنی جذاب با ویژگیها و امکاناتی که واقعاً به درد مخاطب میخورد هم نقش دارد.
بیشتر بخوانید: بهترین راه تبلیغ اپلیکیشن کدام است؟
طراحی پرسونای مخاطب اپلیکیشن به شما کمک میکند خیلی سریع مخاطب خود را درک کنید. از طرفی، وقتی کسی در آینده به تیم شما اضافه شود، خیلی زود متوجه میشود که قرار است روی جذب چه کسی کار کند.
در این مقاله، ۴ مرحلهٔ طراحی پرسونا را به شما گفتیم. آیا چیزی از قلم افتاده است؟ در بخش نظرات برای ما بنویسید.